Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Nauka

Zdjęcie ilustracyjne

Cały ten smog

Z dr. hab. Grzegorzem Przybylskim, prof. UMK – kierownikiem Katedry Chorób Płuc, Nowotworów i Gruźlicy na Wydziale Lekarskim – o wpływie postępującego zanieczyszczenia powietrza na choroby układu oddechowego rozmawia Tomasz Ossowski

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Funk – życie, witaminy, naukowe niepokoje…

Wielu wybitnych uczonych pracując poza granicami Polski, dokonywało fundamentalnych odkryć i miało swój udział w kształceniu i inspirowaniu do twórczej aktywności nowych pokoleń ludzi nauki. Należał  do tego grona Kazimierz Funk, którego osiągnięcia, stanowiły o przełomie nie tylko w biochemii, ale także szeroko pojętych naukach medycznych. To bowiem twórca nauki o… witaminach, wszechobecnych w naszej codzienności, a jednocześnie nadal, po upływie stu lat, słabo poznanych molekułach wpisanych w fenomen biologii życia.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Miłość do sportu

Z dr. hab. Dominikiem Antonowiczem, prof. UMK z Instytutu Socjologii UMK rozmawia Winicjusz Schulz

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Smażyć? Ale na czym?

Smażenie to jedna z podstawowych technik używanych w kuchni i nic w tym dziwnego, bowiem metoda ta nadaje potrawom chrupkość oraz wyjątkowy smak i aromat. Z dietetycznego punktu widzenia smażenie nie powinno być codziennością z uwagi na podwyższanie kaloryczności potraw (np. z produktów panierowanych) oraz zachodzące procesy chemiczne.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Ruskie czy ukraińskie? Jedzenie, historia i polityka

Przez ponad półtora roku razem z ekipą filmową „New Format” kręciliśmy zdjęcia do serialu dokumentalnego Historia kuchni polskiej. Sam projekt i prace przygotowawcze zaczęły się wiele lat temu i są przy tym wynikiem badań, poszukiwań i niezliczonych spotkań, które w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego realizujemy już od wielu lat.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Biologia… a studia medyczne

Biologia jest bardzo rozległą dziedziną poznania życia na każdym poziomie jego organizacji, tajemnicy jego początków i trwania zarówno w aspekcie ontogenezy, jak i filogenezy. Znajomość biologii jest z kolei wymogiem na wielu kierunkach studiów niezależnie od tego, czy wynik egzaminu maturalnego z biologii stanowi podstawę procesu rekrutacji, a w sposób szczególny dotyczy to studiów medycznych.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Pułapki lata

Lato to wyczekany czas urlopów, wycieczek i wyjazdów w kraju oraz za granicę. Niestety w miesiącach letnich wzrasta ryzyko zatruć pokarmowych, które skutecznie mogą zepsuć wymarzone wakacje.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Darowizna

W jednym z wcześniejszych numerów „Głosu Uczelni” przyglądaliśmy się problematyce, która w większym lub mniejszym stopniu może dotyczyć każdego z nas, a mianowicie problematyce spadkobrania. Jedną z charakterystycznych cech spadkobrania jest to, że przysporzenie majątkowe następuje nieodpłatnie.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Szczerze o nieszczerości

Z dr Joanną Ulatowską, prof. UMK rozmawia Ewa Walusiak-Bednarek

– Skuteczność ludzkiej identyfikacji kłamstwa jest, jak pokazują badania, bliska poziomu losowości (nieco ponad 50%). Pomimo więc faktu, że kłamstwo jest pewnie tak stare jak sam język, nie wypracowaliśmy sobie żadnych sensownych mechanizmów jego identyfikacji. Nie mamy też raczej żadnego szóstego zmysłu wykrywającego nieszczerość.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Chrzest Mieszka. Historia od kuchni

Emitowany od kilku tygodni w TVP Historia serial dokumentalny „Historia kuchni polskiej” rozpoczęliśmy od chrztu Mieszka. O kuchni i jedzeniu z tych czasów wiemy bardzo mało, mniej więcej tyle, co o samym Mieszku i jego chrzcie.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Patrząc na Miłosza

To nie będzie ani regularny portret pisarza, ani tym bardziej poświęcony mu esej w ścisłym tego słowa znaczeniu. Proponuję coś skromniejszego. Niech struktura tego „czegoś” naśladuje nie do końca skrystalizowaną i uporządkowaną czynność patrzenia na jakiś bardzo złożony fenomen.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Ciało człowieka

„Hic  locus est ubi mortui viveuntes docent” (tu się śmierć na korzyść ludzkości obraca) [maksyma, którą na polecenie Stanisława Augusta umieszczono nad wejściem do Theatrum anatomicum, jednej z polskich szkół lekarskich]

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Zapomniane nowalijki

Jedzenie sprzed wieków, przynajmniej to konsumowane przez ludzi zamożnych, wyobrażamy sobie jako góry mięsa, na dodatek obficie polane tłuszczem. Ewentualnie całe garście skwarków i kilka łyżek smalcu lub okrasy na codziennej kaszy czy chlebie biedaków.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Tu jest moje miejsce

Z prof. Marią Lewicką – laureatką Nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej – rozmawia Ewa Walusiak-Bednarek

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Niedoceniany Kopernik

Mikołaj Kopernik był autorem pierwszych teoretycznych rozpraw ekonomicznych w Polsce, w których wykazał nie tylko negatywne skutki psucia pieniądza oraz zaprezentował program reformy monetarnej, ale również przedstawił oryginalną kruszcową teorię pieniądza oraz sformułował prawo wypierania z obiegu pieniądza lepszego przez pieniądz gorszy.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Naturalne antybiotyki

Antybiotyki to substancje, które mają działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne, czyli eliminują chorobotwórcze bakterie i hamują ich namnażanie w organizmie. Są niewątpliwie jednym z najważniejszych odkryć XX wieku, ponieważ umożliwiły zwalczanie infekcji, które kiedyś były dla ludzkości śmiertelnym zagrożeniem.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Puszka mocy, tabletka iluzji

Z prof. dr. hab. Michałem Wicińskim, prodziekanem Wydziału Lekarskiego, rozmawia Winicjusz Schulz

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Psychologia za kierownicą

Z dr. hab. Adamem Tarnowskim, prof. UMK, dyrektorem Instytutu Psychologii UMK, rozmawia Winicjusz Schulz

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Szymborska z perspektywy jubileuszowej

Patronka roku

Mijający rok miał wielu patronów wskazanych przez polski parlament.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

U kresu zmęczenia

Z prof. dr. hab. Pawłem Zalewskim, kierownikiem Katedry Fizjologii Wysiłku Fizycznego i Anatomii Funkcjonalnej na Wydziale Nauk o Zdrowiu UMK, o badaniach nad diagnozą i leczeniem zespołu chronicznego zmęczenia rozmawia Tomasz Ossowski

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Jak wyglądają, jak smakują i jak pachną Święta Bożego Narodzenia?

Karp w śmietanie z pieczarkami w zupełności wystarczy mi jako świąteczny rarytas na wigilijnym stole, podczas gdy moja córka nie tknie tej potrawy, twierdząc, że jest niejadalna.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

550th anniversary of Nicolaus Copernicus’ birthday

JOURNAL OF THE NICOLAUS COPERNICUS UNIVERSITY IN TORUŃ

English version

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Działalność publiczna Mikołaja Kopernika

Postać Mikołaja Kopernika, torunianina, obywatela dzielnicy pruskiej Królestwa Polskiego, jednego z geniuszy myśli ludzkiej, kojarzy nam się przede wszystkim z twórcą teorii heliocentrycznej w astronomii.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Kopernik a Krzyżacy

Stosunek Mikołaja Kopernika do Zakonu Krzyżackiego budził od dawna zainteresowanie historyków zarówno polskich jak i niemieckich.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Mikołaj Kopernik – autor pierwszych rozpraw ekonomicznych w Polsce

Mikołaj Kopernik był nie tylko astronomem, matematykiem, konstruktorem, prawnikiem, lekarzem, tłumaczem literatury klasycznej, duchownym, kartografem, ale również ekonomistą i działaczem gospodarczym.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Lekarz Mikołaj Kopernik

Kopernik nie dokonał żadnego przełomu w medycynie i choć przez ponad 40 lat prowadził praktykę lekarską, to niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. W tym czasie był, co jest równie ciekawe, jedynym lekarzem na Warmii.

więcej informacji

Zdjęcie ilustracyjne

Z ziemi włoskiej do polskiej. Pierwsza drukowana książka kucharska, Kallimach i Kopernik

Mikołaj Kopernik po dzieciństwie spędzonym w Toruniu i studiach w Krakowie udał się na dalsze nauki do Włoch. Przebywał w Padwie i Bolonii, dyplom uzyskał w Ferrarze, odwiedził także Rzym.

więcej informacji

Archiwum