Natalia Ukleja-Soko這wska
O ALERGIACH NA POKARMY

Mi璠zynarodowe Sympozjum Alergii na Pokarmy 2017 - "Alergia pokarmowa - standardy post瘼owania", kt鏎e odby這 si 17 i 18 marca, jest obecnie jednym z najciekawszych i najbardziej oczekiwanych wydarze w polskiej alergologii.

Fot. dr n. med. Micha Przybyszewski

Ju po raz sz鏀ty zainteresowani tematyk uczulenia na pokarmy spotkali si w Bydgoszczy, aby pozna nowe metody w diagnostyce i leczeniu chor鏏 alergicznych oraz najnowsze pogl康y dotycz帷e patogenezy i przebiegu naturalnego tego trudnego uczulenia.

Pomys這dawc i g堯wnym organizatorem tego corocznego spotkania jest prof. dr hab. n. med. Zbigniew Bartuzi (na zdj璚iu nr 1), prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, przewodnicz帷y Sekcji Alergii na Pokarmy, a zarazem kierownik Katedry i Kliniki Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chor鏏 Wewn皻rznych Collegium Medicum UMK.

Tegoroczne sympozjum by這 z kilku wzgl璠闚 szczeg鏊ne. W programie, po raz pierwszy w Polsce, znalaz豉 si Sesja Alergologiczna, w kt鏎ej aktywny udzia wzi瘭i przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Udzia dietetyk闚 w eksperckiej dyskusji o alergii na pokarmy z pewno軼i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom pacjent闚 szukaj帷ych specjalisty, kt鏎y podejmie si komponowania dla nich pe軟owarto軼iowej diety. Nie ulega w徠pliwo軼i, 瞠 w pracy z chorym - uczulonym na pokarm - inne powinny by zadania lekarza, inne dietetyka, a jeszcze inne piel璕niarki i fizjoterapeuty, a tylko dobra wsp馧praca specjalist闚 z r騜nych dziedzin mo瞠 zapewni pacjentowi popraw bezpiecze雟twa, a zarazem jako軼i 篡cia.

Nowo軼i by豉 lokalizacja sympozjum, kt鏎e w tym roku odby這 si w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym. Zmiana lokalizacji wymuszona by豉 ogromnym zainteresowaniem tematyk alergii pokarmowej w Polsce, kt鏎e prze這篡這 si na osi庵ni璚ie limitu uczestnik闚 w ci庵u kilkunastu minut od momentu rozpocz璚ia rejestracji. W odpowiedzi na liczne apele, kierowane do organizator闚, lista uczestnik闚 zosta豉 zwi瘯szona do imponuj帷ej liczby 500 os鏏.

Program sympozjum by niezwykle bogaty. Po sesji inauguracyjnej, w ci庵u 2 dni trwania spotkania odby這 si osiem sesji plenarnych, trzy sesje "Gor帷y temat" oraz sesja dotycz帷a interesuj帷ych przypadk闚 klinicznych.

Wyk豉dowcy, kt鏎zy u鈍ietnili to spotkanie, zostali dobrani bardzo starannie spo鈔鏚 wybitnych autorytet闚 w dziedzinie alergologii. Uczestnicy mieli mi璠zy innymi okazj us造sze prelekcje przedstawicieli Kliniki Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chor鏏 Wewn皻rznych w Bydgoszczy, a tak瞠 wybitnych naukowc闚, kt鏎zy zostali zaproszeni z najlepszych o鈔odk闚 alergologicznych w ca貫j Polsce.

Fot. dr n. med. Micha Przybyszewski

Nie zabrak這 tak瞠 najwi瘯szych s豉w 鈍iatowej alergologii. Znakomity wyk豉d, wychodz帷y naprzeciw licznym pytaniom o prewencj uczulenia na pokarmy, przedstawi豉 prof. Anna Nowak-W璕rzyn, kt鏎a swoje do鈍iadczenie czerpie z wieloletniej pracy w The Mount Sinai Hospital w Nowym Jorku.

Wielki autorytet w dziedzinie nowatorskich metod leczenia uczulenia na pokarmy, prof. Ronald Van Ree, na co dzie pracuj帷y w Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam (Holandia), zaprezentowa wyk豉d dotycz帷y obudzonych na nowo nadziei zwi您anych z immunoterapi przezsk鏎n u chorych uczulonych na orzeszki ziemne.

Tematyka sympozjum zosta豉 鈍ietnie dobrana pod k徠em najnowszych trend闚 w alergologii. Wyk豉dy dotyczy造 mi璠zy innymi roli diagnostyki molekularnej w alergii pokarmowej, znaczenia terapii anty-IgE w alergii pokarmowej, praktycznych zastosowa diet eliminacyjnych w praktyce klinicznej, alternatywnych metod immunoterapii w alergii pokarmowej, a tak瞠 tak kontrowersyjnych zagadnie jak uprawa hypoalergicznych ro郵in, czy ocena wp造wu r騜nych proces闚 technologicznych na w豉軼iwo軼i immunogenne 篡wno軼i.

Warta szczeg鏊nej uwagi by豉 unikatowa w skali kraju "Sesja dietetyczna", kt鏎 prowadzi prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, prof. Zbigniew Bartuzi, rami w rami z prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki, dr Danut Gajewsk. Pierwszy wyk豉d, znakomicie przygotowany przez dr Danut Gajewsk, przybli篡 niezwykle istotn rol, jak powinien sprawowa dietetyk w post瘼owaniu z pacjentem uczulonym na pokarmy. Jednym z najtrudniejszych wyzwa dla dietetyka jest uk豉danie diety dla chorego z trudn, wielowa積 alergi na pokarm. To z這穎ne zagadnienie w przyst瘼ny spos鏏 zaprezentowa豉 dr hab. Ewa Lange w wyk豉dzie zatytu這wanym "Podstawy merytoryczne uk豉dania diet dla chorych z alergi pokarmow wielowa積". Kolejny wyk豉d, kt鏎y przygotowa豉 mgr Paulina K瘰zycka, po raz kolejny udowodni, 瞠 najlepiej uczymy si na przyk豉dach. Jej prezentacja, ukazuj帷a przyk豉dowe zastosowanie diety eliminacyjnej u konkretnego chorego, niezwykle zainteresowa豉 s逝chaczy. Sesj zako鎍zy, bardzo potrzebny, wyk豉d przygotowany przez prof. Zbigniewa Bartuziego, kt鏎y rzeczowo przedstawi wskazania medyczne do stosowania diety bezglutenowej, kt鏎a jest obecnie modna i przez to stosowana niejednokrotnie z powodu w徠pliwych przes豉nek.

Sesje ko鎍zy造 si w wi瘯szo軼i o篡wion dyskusj, w trakcie kt鏎ej pada造 pytania o najnowsze trendy w leczeniu chor鏏 alergicznych, na kt鏎e prowadz帷y cierpliwie odpowiadali. Nie zabrak這 tak瞠 okazji, aby uczestnicy sympozjum mogli spotka si z innymi specjalistami, dla kt鏎ych alergia pokarmowa stanowi wa積y problem. Dyskusje w kuluarach trwa造 do p騧nych godzin wieczornych.

Na zako鎍zenie tego niezwykle udanego sympozjum prof. Zbigniew Bartuzi, podzi瘯owa uczestnikom, wyra瘸j帷 nadziej, 瞠 tegoroczne Bydgoskie Spotkanie Alergologiczne spe軟i這 ich oczekiwania. Niezwykle wysoki poziom merytoryczny wyk豉d闚 musia spotka si z uznaniem s逝chaczy.

Nie ulega jednak w徠pliwo軼i, 瞠 wci捫 w alergologii pozostaje wiele pyta bez odpowiedzi, a kolejne spotkania tego typu s konieczno軼i. Dlatego ju teraz pragniemy zapowiedzie kolejne sympozjum, kt鏎e odb璠zie si w marcu 2018 roku. Serdecznie zapraszamy!